Utorok, 30. apríl 2024

Magoni sa môže mýliť. Vlhovej vrcholové roky máme zrejme ešte pred sebou

FOTO TASR - Martin Baumann

Hoci od šiesteho apríla už oficiálne nie je trénerom Petry Vlhovej, jeho meno stále u slovenských fanúšikov vyvoláva zlosť. Livio Magoni s našou fenomenálnou lyžiarkou dosiahol s výnimkou premiérového víťazstva vo Svetovom pohári všetky doterajšie úspechy, vrátane zisku veľkého krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo v uplynulej zime.

Jeho slová na adresu už bývalej zverenky v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera však pokazilo dojem z vydarenej spolupráce. V spomínanom článku sa 57-ročný Talian vyjadril, že Vlhová sa už nemôže zlepšiť, pretože to nemá v DNA. Mal rodák zo Selvina pravdu?

Pozrime sa, v akom veku dokázali v minulosti najväčšie lyžiarske hviezdy ešte stále dosahovať top úroveň.

Vlhová vs Mazeová

Prvú, na ktorú sa pozrieme bude Tina Mazeová. Slovinská lyžiarka má s Vlhovou toho veľa spoločného. Obe viedol istý čas Livio Magoni. Kým však pri Slovenke bol v pozícii hlavného kouča, u legendárnej rodáčky zo Slovenjskeho Gradecu asistoval krajanovi Andrei Massimu. S oboma sa však tešil z veľkého krištáľového glóbusu. Preto ich dokázal výborne porovnať. V spomínanom rozhovore okrem iného Magoni uviedol:

„Tina bola komplexnejšia, aj čo sa týka nešportovej stránky. Petra je veľmi silná, ale má jeden problém: keď nemá hlavu nasmerovanú správnym smerom, musíte zasiahnuť, inak všetko zahodí. Je ako srnec; ak urobíte v približovaní sa k nemu chybu, utečie.“

A predostrel aj svoj názor ohľadom toho, či sa Vlhová môže v budúcnosti ešte zlepšiť: „Nemá to v DNA. Vskutku sa môže už len zhoršovať…ak s ňou nezostanem, tak práve kvôli tomuto. Mazeová bola divé zviera a Vlhová je tiež, ale prvá menovaná pochopila, čo je potrebné, aby ste sa stali osobnosťou, tá druhá nie.“

Okrem trénera majú Mazeová a Vlhová spoločnú aj ďalšiu črtu – obe sú výborné všestranné lyžiarky. Legendárna Slovinka predviedla najlepšiu formu pomerne netradične na súčasné trendy, keď sa k slovu hlásia skôr mladšie pretekárky. K veľkému krištáľovému glóbusu sa dopracovala až ako tridsaťročná. V sezóne 2012/13 trhla perfektný rekord, keď prekonala celkové bodové maximum Hermanna Maiera z ročníka 1999/00, v ktorom nazbieral dovedna 2000 bodov. Mazeová ho prostredníctvom 11 víťazstiev vylepšila o 414 bodov, pričom získala tri malé glóbusy za super-G, obrovský slalom a kombináciu. K tomu pridajme druhé miesto v klasifikácii slalomu a zjazdu a máme z toho sezónu spoza hranice snov.

Mazeová však v tomto veku nedosiahla svoju maximálnu formu. Ešte o dva roky neskôr získala tri cenné kovy na MS v Beaver Creeku 2015. Z toho bola dvakrát zlatá (zjazd, kombinácia) a strieborná v super-G. Definitívne Zbohom kariére vyriekla až o ďalšie dva roky.

Vonnovej vrchol pred tridsiatkou

Ak spomínané veľké mená ženskej lyžiarskej histórie, nemôžeme ju opomenúť. Lindsey Vonnová je medzi ženami stále rekordérkou Svetového pohára v počte dosiahnutých víťazstiev (82), pričom za mužským maximom Švéda Ingemara Stenmarka zaostala len o štyri triumfy. V závere kariéry však krásnu blondínku trápili zranenia kolien, no aj tak ešte ako 33-ročná ukoristila na ZOH v Pjongčangu 2018 bronz v dominantnom zjazde. Pritom jej najlepšie roky kariéry prišli v rozpätí 24 až 28 rokov. V tomto období Vonnová dekorovala svoju kariéru štyrmi veľkými krištáľovými glóbusmi!

Lenže aj po tento vekovej hranici neprestala patriť medzi elitu. Veď ešte po tridsiatke dokázala obrať mladšie konkurentky o malé krištáľové glóbusy. V sezóne 2014/15 a 2015/16 sa tešila nielen z triumfu v klasifikácii obľúbeného zjazdu, ale v prvom spomenutom ročníku aj v super-G.

Höflovú-Rieschovú a Kosteličovú stopli zranenia

Aj tieto dve mená sú pozornému fanúšikovi zjazdového lyžovania veľmi povedomé. Nemecká univerzálka Maria Höflová-Rieschová je trojnásobná olympijská šampiónka. Zlatú medailu jej na krk zavesili v slalome a kombinácii na hrách vo Vancouveri 2010 a ďalší najcennejší kov v kombinácii spojila o štyri roky v Soči 2014 so striebrom v super-G. Okrem toho podobne vysoká lyžiarka ako naša Petra Vlhová (Slovenka meria 180 cm, Nemka o dva cm viac) získala v sezóne 2011 (26 rokov) veľký krištáľový glóbus. O tri roky neskôr však po páde v zjazde počas finále SP 2013/14 ukončila kariéru.

Ešte kratší čas strávila medzi lyžiarskou elitou Janica Kosteličová. Chorvátska superhviezda končila už ako 25-ročná. O to obdivuhodnejšia je jej medailová zbierka. A to najmä tá spod piatich kruhov. Na ZOH v Salt Lake City 2002 brala zlato v slalome, kombinácii a obrovskom slalome a pridala i striebro v super-G. Ešte úchvatnejšiu medailovú kolekciu má z majstrovstiev sveta, na ktorých získala päť zlatých kovov! Nuž a jej nabitý úspešný profil vypĺňajú aj tri veľké krištáľové glóbusy (2000/01, 2002/03, 2005/06). Veľká preškoda, že jej viac nepodržalo zdravie. Kosteličová totiž mohla svoje meno prepliesť s lyžiarskou históriou ešte pevnejšie nebyť nešťastných zranení, ktoré jej v závere bolesťou brali radosť z lyžovania.

Vlhovej potenciál sa ešte nenaplnil

Iste. Livio Magoni je veľký lyžiarsky odborník. A jeho názory by sa nemali spochybňovať. Ale mal taliansky „kúzelník“ v prípade vyjadrení na adresu Vlhovej pravdu? Má svoj vrchol už za sebou? Liptáčka má stále len 25 rokov a ak sa budeme pridŕžať skúseností s Mazeovou či Vonnovou, Športovkyňa roka 2019 a 2020 by mala svoje najlepšie roky dosiahnuť o dve či tri sezóny.

Otázna je, či Vlhovej top forma nepríde ešte o čosi skôr vzhľadom na to, že vo Svetovom pohári začínala už ako 17-ročná a pomerne skoro prišli aj veľké výsledky.

Čo sa týka jej potenciálu, ten sa určite ešte rozvíjať dá. V technických disciplínach je dlhodobo medzi najlepšími. V slalome či obrovskom slalome už príliš veľa priestoru na vylepšenia v jej prípade nie je. Rýchlostné súťaže sú cesta, kde je ešte možný progres. Už v uplynulej sezóne šesťnásobná medailistka z MS ukázala, že minimálne v super-G sa môže v každých pretekoch driapať na pódium.

Najväčší progres by Vlhová ešte mohla dosiahnuť v zjazde. Tie však do budúcej sezóny plánovala zaradiť až krátko pred februárovou olympiádou v Pekingu v rámci prípravy na kombinačné preteky pod piatimi kruhmi, odkiaľ by chcela premiérový cenný kov. Otázne je teda, či sa Vlhová k zjazdom vráti aspoň v poolympijskej zime. K jej dobrú hovorí aj fakt, že má rada adrenalín a aj rýchlosť, ktorú cez leto pravidelne trénuje na obľúbenej motorke.

Vlhovej dobru a priaznivej budúcnosti zatiaľ smeruje aj jej zdravotný stav. Doposiaľ ju nepostihlo žiadne veľké zranenie, pre ktoré by musela vynechať veľkú časť sezóny.

Verme, že si tento trend vysoká rodáčka z Liptovského Mikuláša udrží aj naďalej.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera